poniedziałek, 10 kwietnia 2023

Pulpeciki po koreańsku

Aby odmienić tradycyjne pulpety w sosie, zachęcam do spróbowania tej wersji mielonego z dodatkiem prażonego sezamu i sosu sojowego. Jako dodatek możemy podać ugotowany ryż lub makaron.

Składniki (dla 3-4 osób):

mielone mięso - 500 g
czerstwa kajzerka - 1 szt. 
jajko - 1 szt.
bulion warzywny - 1 szklanka
słodka papryka - 1 łyżeczka
czosnek - 2 ząbki
olej sezamowy - 1 łyżka
sos sojowy - 1 łyżka
ziarna sezamu - 4 łyżki
mąka pszenna - 1 łyżka
oliwa do smażenia
gotowy sos chilli - 1/2 szklanki
sól, pieprz
natka pietruszki lub kolendra
ugotowany ryż lub makaron
Pulpeciki po koreańsku

1. Kajzerkę moczymy w zimnej wodzie, odciskamy i rozdrabniamy. Łączymy z mięsem. Dodajemy jajko, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej sezamowy, sos sojowy, połowę ziaren sezamu, sól i pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę.

2. Formujemy niewielkie pulpety. Obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanej oliwie.

3. Pulpety podlewamy gorącym bulionem, gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, uważając, aby nie przywarły do dna. Resztę sezamu prażymy na suchej patelni. Podajemy posypane sezamem i zieleniną, z ugotowanym ryżem i sosem chilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...