Aby odmienić tradycyjne pulpety w sosie, zachęcam do spróbowania tej wersji mielonego z dodatkiem prażonego sezamu i sosu sojowego. Jako dodatek możemy podać ugotowany ryż lub makaron.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Kajzerkę moczymy w zimnej wodzie, odciskamy i rozdrabniamy. Łączymy z mięsem. Dodajemy jajko, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej sezamowy, sos sojowy, połowę ziaren sezamu, sól i pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę.
2. Formujemy niewielkie pulpety. Obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanej oliwie.
3. Pulpety podlewamy gorącym bulionem, gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, uważając, aby nie przywarły do dna. Resztę sezamu prażymy na suchej patelni. Podajemy posypane sezamem i zieleniną, z ugotowanym ryżem i sosem chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz