poniedziałek, 10 kwietnia 2023

Sałatka ryżowa z fasolką i papryką

 Kolorowa, prosta sałatka pasująca do dań z grilla, na przekąskę lub kolację. 

Składniki (dla 5-6 osób):

ryż - 15 dag 
fasolka szparagowa - 20 dag (może być mrożona)
ugotowana marchewka - 1 szt.
czerwona papryka - 1/2 szt.
żółta papryka - 1/2 szt.
ogórek szklarniowy - 1 szt.
groszek - 1 mała puszka
suszone oregano - 1 łyżeczka
sok z 1/2 cytryny
oliwa - 3 łyżki
sól, pieprz 
Sałatka ryżowa z fasolką i papryką

1. Ryż gotujemy na sypko, osączamy i studzimy.

2. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na kawałki. Wkładamy do niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, smażymy 5 min. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut do miękkości. Studzimy. Mrożoną fasolkę przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

3. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę, odstawiamy na kilka minut i odsączamy sok. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Marchewkę również kroimy w kostkę. Groszek osączamy z zalewy.

4. Ryż łączymy z przygotowanymi warzywami.

5. Oregano łączymy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...