Kolorowa, prosta sałatka pasująca do dań z grilla, na przekąskę lub kolację.
Składniki (dla 5-6 osób):
1. Ryż gotujemy na sypko, osączamy i studzimy.
2. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na kawałki. Wkładamy do niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, smażymy 5 min. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut do miękkości. Studzimy. Mrożoną fasolkę przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
3. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę, odstawiamy na kilka minut i odsączamy sok. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Marchewkę również kroimy w kostkę. Groszek osączamy z zalewy.
4. Ryż łączymy z przygotowanymi warzywami.
5. Oregano łączymy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz