To danie dla wszystkich, którzy lubią smak piwa. Zapiekankę możemy podać z ulubionymi dodatkami (u mnie frytki i kiełbasa na gorąco).
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Cebulę obieramy, siekamy i dusimy na rozgrzanym maśle na jasnozłoty kolor.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwami na przemian cebulę i ziemniaki. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
4. Piwo łączymy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Posypujemy startym serem i wiórkami masła.. Wstawiamy do nagrzanego do 220 st. C piekarnika, pieczemy 2 godziny. Gdy wierzch się zrumieni, zmniejszamy temperaturę do 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz