Kushari to egipska potrawa - szybka, smaczna i tania. U mnie wersja wzbogacona mięsem mielonym.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Kajzerkę namaczamy, osączamy i rozdrabniamy. Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko i kajzerkę. Dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Wyrabiamy i formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
2. Do garnka wlewamy pomidory, dodajemy pokrojoną jedną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy ok. 30 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na patelni podsmażamy pozostałą cebulę. Do sosu wkładamy pulpety i chwilę podgrzewamy.
3. Na talerzach rozkładamy po porcji makaronu, ciecierzycy i ryżu. Polewamy sosem. Podajemy z pulpetami posypane podsmażoną cebulą i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz