niedziela, 9 kwietnia 2023

Kushari z pulpetami

Kushari to egipska potrawa - szybka, smaczna i tania. U mnie wersja wzbogacona mięsem mielonym.

Składniki (dla 3-4 osób):

mięso mielone - 500 g
jajko - 1 szt. 
przyprawa do mięsa mielonego
czerstwa kajzerka - 1 szt.
ugotowany drobny makaron - 400 g
ugotowana ciecierzyca - 100 g
ugotowany ryż - 100 g 
cebula - 2 szt.
olej
mąka
sól, pieprz
natka pietruszki
Sos: 
krojone pomidory - 1 puszka
sól, pieprz
cukier - 1 łyżeczka
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
Kushari z pulpetami

1. Kajzerkę namaczamy, osączamy i rozdrabniamy. Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko i kajzerkę. Dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Wyrabiamy i formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

2. Do garnka wlewamy pomidory, dodajemy pokrojoną jedną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy ok. 30 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na patelni podsmażamy pozostałą cebulę. Do sosu wkładamy pulpety i chwilę podgrzewamy.

3. Na talerzach rozkładamy po porcji makaronu, ciecierzycy i ryżu. Polewamy sosem. Podajemy z pulpetami posypane podsmażoną cebulą i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...