poniedziałek, 10 kwietnia 2023

Kotlety z jajkiem po szkocku

 Pomysł na urozmaicenie tradycyjnych mielonych czyli z jajkiem w środku. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie frytki i surówka z sałaty i pomidorów).

Składniki (dla 3-4 osób):

mięso mielone - 500 g
jajka ugotowane na twardo - 6-8 szt. 
cebula - 1 szt.
musztarda - 2 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
sól, pieprz
Panierka: 
mąka pszenna - 1/2 szklanki
bułka tarta - 1/2 szklanki
jajka - 2 szt.

1. Do mięsa dodajemy musztardę, obraną i posiekaną cebulę, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy.

2. Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek. Mięso dzielimy na 6-8 części, formujemy kule, spłaszczamy, kładziemy po jajku, dokładnie zlepiamy.

3. Kotlety panierujemy w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Wkładamy na 30 min do lodówki, aby panierka stężała.

4. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...