środa, 11 stycznia 2023

Kotlety gyros

Kotlety gyros są świetnym zamiennikiem dla tradycyjnych schabowych lub mielonych. Zapieczone z warzywami i sosem majonezowo-ketchupowym mięso z kurczaka polubi z pewnością cała rodzina.

Składniki (dla 3-4 osób):

filet z kurczaka - 1 szt.
ogórki konserwowe - 4 szt.
kukurydza - 1 mała puszka
papryka czerwona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
starty ser żółty - 4 łyżki
majonez - 3 łyżki
ketchup - 3 łyżki
sól
przyprawa gyros
olej do smażenia 
 
Kotlety gyros

1. Mięso dzielimy na kotlety, rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy solą oraz przyprawą gyros i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

2. Papryki i ogórki kroimy w małą kostkę. Dodajemy osączoną kukurydzę. Łączymy z majonezem i ketchupem. Dokładnie mieszamy.

3. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy warzywami, posypujemy startym żółtym serem.

4. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 20 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...