Kotlety gyros są świetnym zamiennikiem dla tradycyjnych schabowych lub mielonych. Zapieczone z warzywami i sosem majonezowo-ketchupowym mięso z kurczaka polubi z pewnością cała rodzina.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Mięso dzielimy na kotlety, rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy solą oraz przyprawą gyros i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
2. Papryki i ogórki kroimy w małą kostkę. Dodajemy osączoną kukurydzę. Łączymy z majonezem i ketchupem. Dokładnie mieszamy.
3. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy warzywami, posypujemy startym żółtym serem.
4. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 20 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz