środa, 11 stycznia 2023

Marchewkowe ciasto w stylu weneckim

Ciasto korzenne z dodatkiem marchwi, w sam raz na karnawał. Jest wilgotne, niezbyt słodkie i długo zachowuje świeżość. Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.

Składniki (na formę o średnicy 20 cm):

marchew - 2 szt.
cukier - 200 g
olej roślinny - 125 ml
jajka - 3 szt.
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
mąka - 100 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
tarta gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
cynamon - 1 łyżeczka
 sok z połowy cytryny
rodzynki - 3 łyżki 
garść łuskanych ziaren słonecznika
 
Marchewkowe ciasto w stylu weneckim

1. Rodzynki moczymy, osuszamy i posypujemy niewielką ilością mąki.

2. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Cukier łączymy z olejem, wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką. Ciągle mieszając, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier wanilinowy, gałkę muszkatołową, cynamon, rodzynki i sok z cytryny. Na koniec dodajemy startą marchew.

4. Masę przekładamy do formy posmarowanej oliwą i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

5. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i pieczemy ok. 50 min. Przed końcem pieczenia wykonujemy próbę patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...