Ciasto korzenne z dodatkiem marchwi, w sam raz na karnawał. Jest wilgotne, niezbyt słodkie i długo zachowuje świeżość. Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.
Składniki (na formę o średnicy 20 cm):
1. Rodzynki moczymy, osuszamy i posypujemy niewielką ilością mąki.
2. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Cukier łączymy z olejem, wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką. Ciągle mieszając, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier wanilinowy, gałkę muszkatołową, cynamon, rodzynki i sok z cytryny. Na koniec dodajemy startą marchew.
4. Masę przekładamy do formy posmarowanej oliwą i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
5. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i pieczemy ok. 50 min. Przed końcem pieczenia wykonujemy próbę patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz