wtorek, 10 stycznia 2023

Faszerowane pieczarki

 Fantazyjna przekąska nie tylko na świąteczny stół.

Składniki (na 10 szt.):

duże pieczarki - 10 szt.
cebula - 1 szt.
jajko ugotowane na twardo - 1 szt.
szczypiorek - 2 łyżki
sól, pieprz
koperek do dekoracji
kawałki kolorowych papryk do dekoracji
masło do smażenia 
Faszerowane pieczarki

1. Pieczarki oczyszczamy i usuwamy trzonki.

2. Trzonki drobno siekamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy, aż odparuje płyn.

3. Jajko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Jajko i szczypiorek dodajemy do pieczarek. Podgrzewamy, mieszając.

4. Kapelusze pieczarek napełniamy farszem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 15 minut.

5. Z papryk wycinamy gwiazdki i nabijamy je na wykałaczki. Pieczarki ozdabiamy szczypiorkiem i paprykowymi gwiazdkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...