wtorek, 10 stycznia 2023

Diabelski kociołek

Mocno rozgrzewające danie mięsne dzięki ostrej papryce. Można je przygotowywać przez cały rok, zwłaszcza w zimne, deszczowe dni. Świetnie smakuje z pieczywem.

Składniki (dla 3-4 osób):

żeberka wieprzowe - 40 dag
kiełbasa - 2 szt.
filet z kurczaka - 1 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
lubczyk - 1 łyżeczka
kminek - 1 łyżeczka
słodka papryka - 2 łyżeczki
ostra papryka - 0,5 łyżeczki
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
miód - 1 łyżka
sok wiśniowy - 100 ml
mąka - 2 łyżki
sól, pieprz
olej do smażenia 
natka pietruszki 

Diabelski kociołek

1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.

2. Żeberka kroimy na małe porcje, kurczaka w paski. Kiełbaski kroimy w półtalarki.

3. Z mąki, soli, pieprzu, kminku, jednej łyżeczki papryki przygotowujemy panierkę. Obtaczamy kawałki kurczaka.

4. Na patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy żeberka, przekładamy do rondla. Dodajemy kilka łyżek wody, paprykę, lubczyk i dusimy na wolnym ogniu. Następnie podsmażamy kurczaka i dodajemy do żeberek razem z kiełbaskami. Dodajemy miód, sok wiśniowy i koncentrat. Posypujemy natką pietruszki i podajemy z pieczywem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...