Mocno rozgrzewające danie mięsne dzięki ostrej papryce. Można je przygotowywać przez cały rok, zwłaszcza w zimne, deszczowe dni. Świetnie smakuje z pieczywem.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
2. Żeberka kroimy na małe porcje, kurczaka w paski. Kiełbaski kroimy w półtalarki.
3. Z mąki, soli, pieprzu, kminku, jednej łyżeczki papryki przygotowujemy panierkę. Obtaczamy kawałki kurczaka.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy żeberka, przekładamy do rondla. Dodajemy kilka łyżek wody, paprykę, lubczyk i dusimy na wolnym ogniu. Następnie podsmażamy kurczaka i dodajemy do żeberek razem z kiełbaskami. Dodajemy miód, sok wiśniowy i koncentrat. Posypujemy natką pietruszki i podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz