Przepis na zdrową zupę z soczewicą i makaronem. Zupa z soczewicą to szybki w przygotowaniu sycący obiad. Soczewica jest bardzo pożywna i bogata w składniki mineralne, białko i błonnik. Niedroga, niskokaloryczna i bogata w białko zupa, która jest idealnym pomysłem na gorący posiłek. Przygotujemy ją zaledwie z kilku produktów.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie razem z pokrojonym selerem naciowym i liściem laurowym.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 10 minut. Dodajemy pomidory i smażymy dalej ok. 10 min.
3. Soczewicę z selerem odsączamy i dodajemy do pomidorów. Zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy.
4. Danie podajemy z makaronem przygotowanym zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz