wtorek, 10 stycznia 2023

Zupa z makaronem i soczewicą

Przepis na zdrową zupę z soczewicą i makaronem. Zupa z soczewicą to szybki w przygotowaniu sycący obiad. Soczewica jest bardzo pożywna i bogata w składniki mineralne, białko i błonnik. Niedroga, niskokaloryczna i bogata w białko zupa, która jest idealnym pomysłem na gorący posiłek. Przygotujemy ją zaledwie z kilku produktów.

Składniki (dla 3-4 osób):

soczewica czerwona - 25 dag
seler naciowy - 1 łodyga 
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
pomidory krojone - 1 puszka
oliwa do smażenia
sól, pieprz cayenne
liść laurowy - 1 szt.
bulion warzywny - 1 litr
natka pietruszki
makaron muszelki - 20 dag
 
Zupa z makaronem i soczewicą

1. Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie razem z pokrojonym selerem naciowym i liściem laurowym.

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 10 minut. Dodajemy pomidory i smażymy dalej ok. 10 min.

3. Soczewicę z selerem odsączamy i dodajemy do pomidorów. Zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy.

4. Danie podajemy z makaronem przygotowanym zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...