wtorek, 10 stycznia 2023

Mizeria po warszawsku

Mizerię podajemy jako dodatek do dań mięsnych takich jak kotlet schabowy czy mielony. Proponuję niecodzienną wersję z octem, który wzbogaca smak tego dodatku do potraw Kwaśność octu neutralizujemy dodatkiem cukru.

Składniki (dla 3-4 osób):

 ogórki - 4 szt.
cukier - 1 łyżeczka
śmietana 18% - 125 ml
ocet winny - 2 łyżeczki
sól, pieprz 
szczypiorek - 1 łyżka
 
Mizeria po warszawsku

1. Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy je do miski i solimy. Mieszamy i odstawiamy aż zmiękną i puszczą sok. Odsączamy z nadmiaru wody.

2.  W oddzielnym naczyniu łączymy śmietanę z octem i cukrem oraz pieprzem. Pokrojone ogórki mieszamy z sosem śmietanowym. Posypujemy szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...