Mizerię podajemy jako dodatek do dań mięsnych takich jak kotlet schabowy czy mielony. Proponuję niecodzienną wersję z octem, który wzbogaca smak tego dodatku do potraw Kwaśność octu neutralizujemy dodatkiem cukru.
Składniki (dla 3-4 osób):
ogórki - 4 szt.
cukier - 1 łyżeczka
śmietana 18% - 125 ml
ocet winny - 2 łyżeczki
sól, pieprz
szczypiorek - 1 łyżka
1. Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy je do miski i solimy. Mieszamy i odstawiamy aż zmiękną i puszczą sok. Odsączamy z nadmiaru wody.
2. W oddzielnym naczyniu łączymy śmietanę z octem i cukrem oraz pieprzem. Pokrojone ogórki mieszamy z sosem śmietanowym. Posypujemy szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz