wtorek, 10 stycznia 2023

Sałatka bankietowa

Smaczna i efektowna sałatka na świąteczny stół. Świetnie się sprawdzi także na innych imprezach i spotkaniach towarzyskich.

Składniki (dla 5-6 osób):

ziemniaki - 6 szt.
marchewka - 2 szt.
jajka - 3 szt.
zielony groszek - 1 mała puszka
czerwona cebula - 1 szt.
ogórki konserwowe - 3 szt.
czerwona papryka - 1 szt.
szczypiorek - 1/2 pęczka
majonez - 100 g
sól, pieprz
koperek, natka pietruszki i jajko ugotowane na twardo do dekoracji
 
Sałatka bankietowa

1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek. Drobno siekamy.

2. Ziemniaki i marchewki obieramy, kroimy w niewielką kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

3. Groszek osączamy z zalewy. Cebulę, paprykę i szczypiorek drobno siekamy. Jajka i warzywa przekładamy do miski. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Sałatkę przekładamy na duży talerz. Ozdabiamy zieleniną i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...