Szybkie w przygotowaniu paszteciki z ciasta francuskiego, w sam raz dla zapracowanych. Świetnie smakują z czerwonym barszczem.
Składniki (dla 6-7 osób):
1. Suszone podgrzybki namaczamy w wodzie. Osączamy i drobno kroimy. Pieczarki oczyszczamy i siekamy.
2. Na rozgrzanym maśle smażymy pieczarki i podgrzybki. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
3. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego dowolne kształty. Brzeg jednego kształtu smarujemy rozkłóconym jajkiem z odrobiną soli. Nakładamy porcję farszu, przykrywamy drugim kształtem i dokładnie zlepiamy brzegi.
4. Każdy pasztecik smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i czarnuszką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Pieczemy ok. 15 minut. Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz