wtorek, 10 stycznia 2023

Francuskie paszteciki z grzybami

Szybkie w przygotowaniu paszteciki z ciasta francuskiego, w sam raz dla zapracowanych. Świetnie smakują z czerwonym barszczem.

Składniki (dla 6-7 osób):

ciasto francuskie - 2 szt.
masło - 1 łyżka
suszone podgrzybki - 10 dag
pieczarki - 100 g
sól, pieprz
jajko - 1 szt. 
sezam i czarnuszka do posypania
 
Francuskie paszteciki z grzybami

1. Suszone podgrzybki namaczamy w wodzie. Osączamy i drobno kroimy. Pieczarki oczyszczamy i siekamy.

2. Na rozgrzanym maśle smażymy pieczarki i podgrzybki. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

3. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego dowolne kształty. Brzeg jednego kształtu smarujemy rozkłóconym jajkiem z odrobiną soli. Nakładamy porcję farszu, przykrywamy drugim kształtem i dokładnie zlepiamy brzegi. 

4. Każdy pasztecik smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i czarnuszką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Pieczemy ok. 15 minut. Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...