środa, 11 stycznia 2023

Kotlety po kijowsku

Kotlety po kijowsku to pyszna i prosta potrawa wywodząca się z kuchni ukraińskiej. Dobrze się sprawdzi na rodzinny obiad.

Składniki (dla 3 -4 osób): 

schab bez kości - 500 g
pieczarki - 80g
starty żółty ser - 4 łyżki
jajka - 2 szt.
bułka tarta - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sól, pieprz
zioła prowansalskie
gałka muszkatołowa
 
Kotlety po kijowsku

1. Schab dzielimy na 6 kotletów. Każdy rozbijamy na cienkie plastry.

2. Pieczarki oczyszczamy i razem z cebulą drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy zioła prowansalskie.

3. Na środku każdego plastra mięsa nakładamy po porcji pieczarek i startego żółtego sera. Brzegi mięsa składamy do środka i zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami.

4. Na jeden talerzyk wsypujemy bułkę tartą, na drugim roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Zwinięte kotlety panierujemy najpierw w jajku a potem w bułce tartej.

5. Smażymy kotlety na rozgrzanym oleju z każdej strony (ok. 5 minut). Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...