Kotlety po kijowsku to pyszna i prosta potrawa wywodząca się z kuchni ukraińskiej. Dobrze się sprawdzi na rodzinny obiad.
Składniki (dla 3 -4 osób):
1. Schab dzielimy na 6 kotletów. Każdy rozbijamy na cienkie plastry.
2. Pieczarki oczyszczamy i razem z cebulą drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy zioła prowansalskie.
3. Na środku każdego plastra mięsa nakładamy po porcji pieczarek i startego żółtego sera. Brzegi mięsa składamy do środka i zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami.
4. Na jeden talerzyk wsypujemy bułkę tartą, na drugim roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Zwinięte kotlety panierujemy najpierw w jajku a potem w bułce tartej.
5. Smażymy kotlety na rozgrzanym oleju z każdej strony (ok. 5 minut). Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz