wtorek, 10 stycznia 2023

Albondigas - hiszpańskie klopsy

Albondigas to przepis hiszpański, ale jego koncept pochodzi od Maurów - nazwa wywodzi się od arabskiego al-bunduq co oznacza orzech laskowy (chodzi o kształt małej kulki). Hiszpanie zawieźli przepis do Ameryki i rozpowszechnili w swoich koloniach. W Hiszpanii przygotowuje się je najczęściej z pomidorowym sosem. Danie popularne jest również w Meksyku.

Składniki (dla 3-4 osób):

mięso mielone wieprzowo-wołowe - 0,5 kg
jajko - 1 szt.
chleb razowy - 1 kromka
starty żółty ser - 3 dag
cebula - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
suszone oregano - 1 łyżka
olej do smażenia
sól, pieprz
Sos:
pomidory krojone - 1 puszka
bulion mięsny - 150 ml
cebula - 1 szt.
marchew - 1 szt.
czerwona papryka - 1/2 szt.
czosnek - 1 ząbek
papryczka chili - 1 szt.
posiekany szczypiorek - 1 łyżka 
 
Albondigas - hiszpańskie klopsy

1. Chleb kruszymy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Łączymy z mięsem. Dodajemy ser, jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy masę i formujemy niewielkie klopsy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Osączamy na papierowym ręczniku.

2. Przygotowujemy sos: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone drobno marchew i paprykę. Obsmażamy i zalewamy bulionem. Redukujemy płyn. Dodajemy pomidory i posiekaną papryczkę chili. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Wkładamy klopsy i dusimy ok. 5 min. Możemy podać z kaszą gryczaną posypane szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...