poniedziałek, 3 stycznia 2022

Zupa z czerwonej soczewicy z makaronem

Zupa z czerwonej soczewicy podana z makaronem, przygotowana na bazie bulionu warzywnego i pomidorów. Rozgrzewa, syci i jest prosta do zrobienia. 

Składniki (dla 3-4 osób): 

cebula - 1 szt.
marchewka - 1 szt. 
seler naciowy - 2 łodygi
kiełbasa chorizo (lub inna) - 200 g
czosnek - 2 ząbki
czerwona soczewica - 200 g
mielony kminek - 1/2 łyżeczki
mielona wędzona papryka - 1 łyżeczka
słodka mielona papryka - 1 łyżeczka
pomidory krojone - 1 puszka
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
liście laurowe - 2 szt.
sól, pieprz
oliwa - 2 łyżki
bulion warzywny - 1,5 litra
makaron tubini - 200 g
natka pietruszki do posypania
 
Zupa z czerwonej soczewicy z makaronem

1.Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Seler myjemy i drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki. 

2. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa oraz kiełbasę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, soczewicę, wędzoną i słodką paprykę oraz kminek. Smażymy chwilę i dodajemy pomidory.

3. Dusimy ok. 3 minut i zalewamy wszystko bulionem warzywnym. Dodajemy liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 30 minut aż warzywa i soczewica będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odcedzony nakładamy do miseczek i zalewamy gorącą zupą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...