Gulasz wieprzowy z papryką to propozycja na obiad w większym gronie. Wyśmienicie smakuje podany z kaszą. Gulasz z papryką to szybkie i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe.
Składniki (dla 3-4 osób):
cebula - 2 szt.
mięso wieprzowe - 500 g
kminek - 1/2 łyżeczki
bulion mięsny - 1 litr
kolorowe papryki - 2 szt.
ziemniaki - 4 szt.
śmietana 18% - 3 łyżki
mielone chili
sól, pieprz
olej do smażenia
1. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy chili i kminek.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do gulaszu. Dusimy.
3. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do potrawy. Gotujemy bez przykrycia ok 1 godz. Doprawiamy w miarę potrzeby, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Podajemy z ugotowaną kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz