Aby otrzymać nietypowe danie obiadowe wystarczy mięso mielone zastąpić kaszanką i przygotować jak klasyczne mielone kotlety.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Przygotowujemy pieczone ziemniaki: ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniej więcej równe części.
2. W małym garnuszku umieszczamy oliwę i masło klarowane, dodajemy przyprawy i podgrzewamy do połączenia składników.
3. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, zalewamy zawartością rondelka i dokładnie mieszamy.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 50 minut, mieszając od czasu do czasu.
5. Przygotowujemy kotlety: pieczarki i cebulę oczyszczamy i drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż odparuje płyn. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
6. Z kaszanek zdejmujemy osłonki, wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pieczarki z cebulą, wbijamy jajka. W miarę potrzeby doprawiamy.
7. Z masy formujemy kotlety (jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy nieco bułki tartej), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz