niedziela, 9 stycznia 2022

Kotlety z kaszanki z pieczonymi ziemniakami

Aby otrzymać nietypowe danie obiadowe wystarczy mięso mielone zastąpić kaszanką i przygotować jak klasyczne mielone kotlety.

Składniki (dla 3-4 osób):

kaszanka - 1/2 kg
cebula - 1 szt. 
pieczarki - 300 g 
jajka - 2 szt.
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
bułka tarta
Pieczone ziemniaki:
duże ziemniaki - 6 szt.
przyprawa do ziemniaków - 1 łyżka
curry - 1/2 łyżeczki
masło klarowane - 1 łyżka
oliwa - 1 łyżka
Kotlety z kaszanki z pieczonymi ziemniakami

1. Przygotowujemy pieczone ziemniaki: ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniej więcej równe części.

2. W małym garnuszku umieszczamy oliwę i masło klarowane, dodajemy przyprawy i podgrzewamy do połączenia składników.

3. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, zalewamy zawartością rondelka i dokładnie mieszamy.

4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 50 minut, mieszając od czasu do czasu.

5. Przygotowujemy kotlety:  pieczarki i cebulę oczyszczamy i drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż odparuje płyn. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

6. Z kaszanek zdejmujemy osłonki, wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pieczarki z cebulą, wbijamy jajka. W miarę potrzeby doprawiamy. 

7. Z masy formujemy kotlety (jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy nieco bułki tartej), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...