niedziela, 30 stycznia 2022

Czosnkowe roladki z pomidorami i fetą

Roladki z piersi indyka faszerowane serem feta i suszonymi pomidorami. W sam raz na obiad w gronie rodzinnym.

Składniki (dla 3-4 osób):

filet z indyka - 60 dag
ser feta - 20 dag
pomidory suszone - 8 szt.
olej do smażenia
czosnek - 3 ząbki
sól, pieprz
Marynata:
sok z cytryny - 2 łyżki
olej - 10 łyżek
czosnek - 5 ząbków
majeranek - 1 łyżka
sól, pieprz
Czosnkowe roladki z pomidorami i fetą

1. Przygotowujemy marynatę: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, łączymy z sokiem cytryny, olejem, solą, pieprzem i majerankiem.

2. Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na cienkie plastry, rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster smarujemy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 3 godziny.

3. Ser feta kruszymy, dodajemy suszone pomidorki, układamy na plastrach mięsa, zwijamy i spinamy wykałaczką. Smarujemy oliwą i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4. Trzy ząbki czosnku obieramy i siekamy i razem z kilkoma pomidorkami. Dodajemy do zrazów, posypujemy niewielką ilością fety. Podlewamy szklanką wody, dodajemy sól i pieprz. Przykrywamy.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez ok. 40 minut. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...