poniedziałek, 3 stycznia 2022

Przekąski z piernikową nutą

 Pomysł na słodko-słoną przekąskę. Nie tylko od święta.

Składniki (na 3 szt.):

herbatniki - 50 g
pierniki typu katarzynki - 3 szt. 
masło - 40 g
pasztet z grzybami - 140 g
serek Tartare "Orzechowa Aleja" - 40 g
żurawina suszona - 2 łyżki
ugotowany burak - 1 szt.
mandarynka - 1 szt.
rozmaryn do dekoracji
Przekąski z piernikową nutą

1. Herbatniki blendujemy z piernikami, dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy. Uzyskaną masą wypełniamy dno 3 obręczy kulinarnych, dociskamy popychaczem. Wstawiamy do lodówki na15 minut.

2. Pasztet rozgniatamy widelcem wraz z serkiem i żurawiną.

3. Buraki  ścieramy na tarce o średnich oczkach i dokładnie odciskamy.

4. Do obręczy kulinarnych z ciasteczkowym spodem wykładamy masę z pasztetu i dociskamy popychaczem. Na wierzchu układamy buraczki, ponownie dociskamy i zdejmujemy obręcze. 

5. Wierzch dekorujemy cząstkami mandarynki i gałązkami rozmarynu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...