Na święta przygotowuję różne rodzaje sałatek śledziowych. Ta należy do najsmaczniejszych.
Składniki (dla 3-4 osób):
solone filety śledziowe - 5 szt.
czerwona cebula - 1 szt.
sok z 1/2 cytryny
ogórki konserwowe - 3 szt.
keczup - 3 łyżki
olej - 2 łyżki
olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżeczka
mielona słodka papryka - 1/2 łyżeczki
mielona wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
szczypta cukru
koperek do dekoracji
1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez całą noc. Z jednego fileta wykrawamy gwiazdki do dekoracji, pozostałe kroimy w drobną kostkę.
2. Cebulę obieramy, siekamy i zalewamy sokiem z cytryny. Ogórki kroimy w kostkę.
3. Sos: keczup mieszamy z musztardą, cukrem i papryką. Mieszając dodajemy oba rodzaje oleju do utrzymania jednolitej konsystencji.
4. Śledzie mieszamy z ogórkami i cebulą. Zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy gwiazdkami ze śledzia i gałązkami koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz