poniedziałek, 3 stycznia 2022

Śledzie po cygańsku

Na święta przygotowuję różne rodzaje sałatek śledziowych. Ta należy do najsmaczniejszych.

Składniki (dla 3-4 osób):

solone filety śledziowe - 5 szt.
czerwona cebula - 1 szt. 
sok z 1/2 cytryny
ogórki konserwowe - 3 szt.
keczup - 3 łyżki
olej - 2 łyżki
olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżeczka
mielona słodka papryka - 1/2 łyżeczki
mielona wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
szczypta cukru
koperek do dekoracji
Śledzie po cygańsku

1.  Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez całą noc. Z jednego fileta wykrawamy gwiazdki do dekoracji, pozostałe kroimy w drobną kostkę.

2. Cebulę obieramy, siekamy i zalewamy sokiem z cytryny. Ogórki kroimy w kostkę.

3. Sos: keczup mieszamy z musztardą, cukrem i papryką. Mieszając dodajemy oba rodzaje oleju do utrzymania jednolitej konsystencji. 

4. Śledzie mieszamy z ogórkami i cebulą. Zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy gwiazdkami ze śledzia i gałązkami koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...