Zupa cebulowa to smaczna i rozgrzewająca propozycja na szybki posiłek. Do przygotowania jej potrzebujemy zaledwie kilku składników.
Składniki (dla 3-4 osób):
cebula - 5 szt.
włoszczyzna paski - 1 op.
czosnek - 2 ząbki
ziemniaki - 4 szt.
bulion warzywny - 1,5 litra
tymianek - 1 łyżka
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy cebulę, posypujemy tymiankiem i smażymy na złoty kolor. Dodajemy czosnek i chwilę razem smażymy.
2. Cebulę zalewamy bulionem, zagotowujemy. Dodajemy włoszczyznę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz