niedziela, 30 stycznia 2022

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa to smaczna i rozgrzewająca propozycja na szybki posiłek. Do przygotowania jej potrzebujemy zaledwie kilku składników.

Składniki (dla 3-4 osób): 

cebula - 5 szt.
włoszczyzna paski - 1 op.
czosnek - 2 ząbki
ziemniaki - 4 szt. 
bulion warzywny - 1,5 litra
tymianek - 1 łyżka
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia 
Zupa cebulowa

1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy cebulę, posypujemy tymiankiem i smażymy na złoty kolor. Dodajemy czosnek i chwilę razem smażymy.

 2. Cebulę zalewamy bulionem, zagotowujemy. Dodajemy włoszczyznę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Deser śmietankowy z serduszkiem

Jeśli chcecie zaskoczyć bliską osobę, proponuję przygotowanie tego efektownego deseru od serca. Składniki (na 3-4 porcje): galaretka mleczna...