poniedziałek, 3 stycznia 2022

Róże z ciasta francuskiego i salami

 Przepis na pomysłową i prostą w przygotowaniu przekąskę.

Składniki (na 12 szt.): 

ciasto francuskie - 1 op.
salami (o średnicy 5 cm): 1-2 op.
starty żółty ser do posypania
natka pietruszki do dekoracji
Róże z ciasta francuskiego i salami

1. Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości 3 cm. Na każdym układamy plastry salami tak, aby zachodziły na siebie. posypujemy startym serem. Zwijamy w rulon, formując "róże".

2. Każdą "różę" wkładamy do otworów formy na muffiny.

3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy 20 min. Wyjmujemy i studzimy na kratce

4. "Róże" przekładamy na talerze i dekorujemy listkami natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...