poniedziałek, 3 stycznia 2022

Muffinki korzenne z zielonym kremem

Proste i szybkie w przygotowaniu korzenne muffiny z zielonym kremem na bazie mascarpone. Są miękkie i długo utrzymują świeżość.

Składniki (na 12 szt.):

mąka pszenna - 2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka 
przyprawa korzenna - 2 łyżeczki
szczypta soli
jajka - 2 szt.
olej - 1/2 szklanki
jogurt naturalny - 15 dag
miód - 12 dag
jabłka - 2 szt.
Zielony krem: 
śmietana 30% - 200 ml
ser mascarpone - 250g
cukier puder - 4 łyżki
śmietan-fix - 1 op. 
zielony barwnik spożywczy w proszku
cukrowa posypka do dekoracji
Muffinki korzenne z zielonym kremem

1. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. 

2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

3. Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną i sól) łączymy ze sobą.

4. W drugiej misce rozkłócamy jajka, dodajemy olej i mieszamy. Dodajemy jogurt i miód. Następnie dodajemy suche składniki oraz starte jabłka. Dokładnie mieszamy.

5. Ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. 

6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 30 min. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Zielony krem:

1. Śmietanę ubijamy z mascarpone, dodajemy śmietan-fix i cukier puder. Krem łączymy z odpowiednią ilością barwnika.

2. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy kremem upieczone muffiny. Posypujemy cukrową posypką. 

Muffinki korzenne z zielonym kremem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...