poniedziałek, 3 stycznia 2022

Beeramisu z piernikami

Nowa odsłona klasycznego włoskiego deseru z dodatkiem ciemnego piwa piernikowego zamiast kawy.

Składniki (dla 3-4 osób):

serek mascarpone - 250g
jajko - 1 szt.
cukier trzcinowy - 1 łyżka
szczypta soli
ciemne piwo "Piernikowy Foch" - 1/2 szklanki
podłużne biszkopty - 10 szt.
kakao - 2 łyżki
pierniki do dekoracji
 
Beeramisu z piernikami

1. Jajko rozbijamy, oddzielamy białko od żółtka do dwóch osobnych naczyń. Do żółtka dodajemy cukier trzcinowy i miksujemy na wysokich obrotach. Do żółtek dodajemy serek mascarpone i miksujemy na niskich obrotach.

2. Białko ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

3. Biszkopty dzielimy na mniejsze kawałki, nasączamy piwem.

4. Dno pucharków wykładamy biszkoptami, na nie wykładamy krem i posypujemy kakao. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników. Kończymy warstwą kremu. Ozdabiamy piernikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...