poniedziałek, 3 stycznia 2022

Koreczki z ciasta francuskiego

 Idealne na towarzyskie spotkania.

Składniki (na 12 szt.):

ciasto francuskie - 1 op.
salami (średnica 5 cm): 24 plastry
serek śmietankowy - 1 op.
czarne oliwki - 12 szt.
natka pietruszki
jajko - 1 szt.
Koreczki z ciasta francuskiego

1. Z ciasta francuskiego wycinamy 24 krążki o średnicy 5 cm. 

2. Każdy otwór formy na muffiny wykładamy krążkami papieru do pieczenia. Do każdego wkładamy po krążku ciasta francuskiego, smarujemy rozmąconym jajkiem. Na każdy krążek nakładamy po plastrze salami (smarujemy jajkiem). Każdy plaster przykrywamy drugim krążkiem ciasta (smarujemy jajkiem).

3. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy 20 min. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

4. Na każdy krążek nakładamy po łyżeczce serka śmietankowego. Plaster salami nacinamy i zwijamy w kielich. Na ozdobną wykałaczkę nabijamy oliwkę, listek natki pietruszki i zwinięty plaster salami. Wbijamy w koreczek. Podobnie postępujemy z pozostałymi przekąskami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...