wtorek, 30 listopada 2021

Kotlety jajeczne z serem i sosem pieczarkowym

 Kotlety jajeczne to pomysł na obiad dla wegetarian i nie tylko.

Składniki (dla 5-6 osób):

jajka ugotowane na twardo - 10 szt. 
szczypiorek - 1 pęczek
jajka surowe - 2 szt.
starty żółty ser - 4 łyżki
bułka tarta - 4 łyżki + do obtoczenia
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos pieczarkowy: 
pieczarki - 500 g
duża cebula - 1 szt.
śmietana 18% - 300 ml
sól, pieprz
sos sojowo-grzybowy - 1 łyżeczka
Kotlety jajeczne z serem i sosem pieczarkowym

1. Szczypiorek drobno siekamy. Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, rozgniatamy widelcem lub kroimy drobno na krajalnicy. Dodajemy bułkę tartą, surowe jajka, starty ser i połowę szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

2. Z masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

3. Przygotowujemy sos: pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania płynu. Wlewamy śmietanę oraz sos sojowo-grzybowy, doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy ok. 3 minut. Kotlety jajeczne podajemy z sosem pieczarkowym oraz ugotowanym makaronem. Posypujemy szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...