Kotlety jajeczne to pomysł na obiad dla wegetarian i nie tylko.
Składniki (dla 5-6 osób):
1. Szczypiorek drobno siekamy. Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, rozgniatamy widelcem lub kroimy drobno na krajalnicy. Dodajemy bułkę tartą, surowe jajka, starty ser i połowę szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
2. Z masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
3. Przygotowujemy sos: pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania płynu. Wlewamy śmietanę oraz sos sojowo-grzybowy, doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy ok. 3 minut. Kotlety jajeczne podajemy z sosem pieczarkowym oraz ugotowanym makaronem. Posypujemy szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz