niedziela, 21 listopada 2021

Ziemniaki po nelsońsku

Propozycja dla osób poszukujących nowego sposobu na danie z ziemniakami. To przepis na pyszną i tanią zapiekankę z ziemniakami w roli głównej.

Składniki (dla 3-4 osób): 

ziemniaki - 1 kg
suszone grzyby - 5 dag 
cebula - 1 szt.
jajka ugotowane na twardo - 5 szt.
przyprawa do ziemniaków - 2 łyżki
śmietana 18% - 1 kubeczek
masło - 3 łyżki
posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
Ziemniaki po nelsońsku

1. Grzyby moczymy i obgotowujemy. Odcedzamy, studzimy (wodę w której się moczyły zachowujemy) i kroimy w paski.  Ziemniaki kroimy w plastry, wrzucamy do wrzątku. Gotujemy przez 3 minuty, aż zrobią się lekko przezroczyste. Jajka i cebulę kroimy w plastry.

2. W ogniotrwałym naczyniu układamy plastry ziemniaków, cebulę, jajka na twardo i grzyby. Każdą warstwę posypujemy przyprawą i kawałkami masła. Ostatnią warstwą ma być warstwa ziemniaków.

3. Śmietanę mieszamy z 3 łyżkami wody, w której moczyły się grzyby, zalewamy zapiekankę. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy przez 1 godzinę. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie kiełbasa na gorąco i surówka z papryką).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...