Chowder to, gęsta zupa pochodząca z kuchni anglosaskiej. Podstawowy przepis bazuje na bulionie z dodatkiem ryb i owoców morza, ja zaś proponuję Wam tak samo pyszny chowder z kukurydzą, zupę pełną jarzyn, która nie tylko nasyci, ale też nawodni.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Por pozbawiamy zielonych części, myjemy i kroimy w talarki. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy oczyszczamy i drobno kroimy.
2. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przygotowane warzywa. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 3 min. Po tym czasie dodajemy pokrojony kalafior i osączoną kukurydzę.
3. Wlewamy napój sojowy, dodajemy musztardę i przyprawy.
4. Dokładnie mieszamy, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz