sobota, 13 listopada 2021

Chowder z kukurydzą

Chowder to, gęsta zupa pochodząca z kuchni anglosaskiej. Podstawowy przepis bazuje na bulionie z dodatkiem ryb i owoców morza, ja zaś proponuję Wam tak samo pyszny chowder z kukurydzą, zupę pełną jarzyn, która nie tylko nasyci, ale też nawodni.

Składniki (dla 3-4 osób):

mały por - 1 szt.
ziemniaki - 4 szt.
marchew - 1 szt.
seler naciowy - 2 łodygi
korzeń pietruszki - 1 szt.
bulion warzywny - 1 litr
kalafior - 1/2 główki (lub 1 op. mrożonego)
kukurydza - 1 mała puszka
napój sojowy - 500 ml
musztarda - 1 łyżeczka
liście laurowe - 3 szt.
ziele angielskie - kilka ziaren
oliwa z oliwek - 3 łyżki
szczypiorek - 1/2 pęczka
Chowder z kukurydzą

1. Por pozbawiamy zielonych części, myjemy i kroimy w talarki. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy oczyszczamy i drobno kroimy.

2. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przygotowane warzywa. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 3 min. Po tym czasie dodajemy pokrojony kalafior i osączoną kukurydzę.

3. Wlewamy napój sojowy, dodajemy musztardę i przyprawy.

4. Dokładnie mieszamy, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...