Sprawdź, jak można zrobić buźkę Frankensteina na kanapce z zieloną pastą z groszku.
Składniki (na 6 szt.):
pieczywo pełnoziarniste
jajka ugotowane na twardo - 2 szt.
czerwona papryka - kawałek
czarne oliwki - kilka sztuk
Zielona pasta z groszku:
groszek mrożony - 200g
czosnek - 1 ząbek
szalotka - 1 szt.
suszona bazylia - 1 łyżeczka
suszona natka pietruszki - 1 łyżeczka
mix sałatkowy (ziarna słonecznika, pestki dyni, orzeszki pinii) - 1 łyżka
kmin rzymski - 1 łyżeczka
mielona kolendra - 1/2 łyżeczki
sól, pieprz
sok z cytryny - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
1. Przygotowujemy zieloną pastę z groszku: groszek wrzucamy do wrzątku, gotujemy ok 5 minut do miękkości. Przelewamy zimną wodą i studzimy.
2. Szalotkę obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
3. W wysokim naczyniu umieszczamy groszek, czosnek, szalotkę, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy i ziarna. Miksujemy na pastę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
4. Kromki pieczywa smarujemy pastą. Z plasterków, oliwek i papryki tworzymy buźki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz