niedziela, 31 października 2021

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową

 Nie zawiera mięsa, ale jest smaczna i pożywna.

Składniki (dla 5-6 osób):

marchewka - 1 szt.
pietruszka - 1 szt. 
ziemniaki - 4 szt.
żółta fasolka szparagowa - 250 g
zielona fasolka szparagowa - 250 g
mrożony zielony groszek - 200g 
bulion warzywny - 1,5 litra
seler naciowy - 1 łodyga
sól, pieprz
suszony lubczyk - 1 łyżeczka
koperek
śmietana 18% - 2 łyżki
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową

1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Selera oczyszczamy i drobno kroimy. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, usuwamy łyko i kroimy w niewielkie kawałki. 

2. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy groszek i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. 

3. Zupę gotujemy do miękkości warzyw (ok. 20-25 minut). 

4. Śmietanę zaprawiamy gorącą zupą, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, ewentualnie doprawiając do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.  

Moja rada: Jeśli nie mamy świeżej fasolki, możemy użyć mrożonej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...