Nie zawiera mięsa, ale jest smaczna i pożywna.
Składniki (dla 5-6 osób):
1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Selera oczyszczamy i drobno kroimy. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, usuwamy łyko i kroimy w niewielkie kawałki.
2. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy groszek i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem.
3. Zupę gotujemy do miękkości warzyw (ok. 20-25 minut).
4. Śmietanę zaprawiamy gorącą zupą, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, ewentualnie doprawiając do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
Moja rada: Jeśli nie mamy świeżej fasolki, możemy użyć mrożonej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz