wtorek, 26 października 2021

Kotlety z burakami w słoneczniku

 Pomysł na przemycenie warzyw do tradycyjnego dania obiadowego.

Składniki (dla 3-4 osób):

mięso mielone - 1/2 kg
czosnek - 2 ząbki 
jajko - 1 szt.
ugotowane buraki - 2 szt.
kasza manna - 1 łyżka
posiekana natka pietruszki - 4 łyżki
cebula - 1 szt.
sól, pieprz
olej do smażenia
Panierka:
pestki słonecznika - 3 łyżki
sezam - 3 łyżki
bułka tarta - 3 łyżki
chili - szczypta
 
Kotlety z burakami w słoneczniku

1. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy. Do mięsa dodajemy starte buraki, czosnek, cebulę, jajko, natkę i kaszę mannę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy niewielkie kotleciki.

2. Składniki panierki łączymy  ze sobą. Obtaczamy kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

3. Kotleciki przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...