środa, 27 października 2021

Ribollita - toskańska zupa z fasolą

Dzięki przygotowaniu tej zupy, w kuchni nic się nie zmarnuje. Inspirowana Toskanią sycąca propozycja dla amatorów kuchni włoskiej.

Składniki (dla 5-6 osób):

cebula - 1 szt.
marchewka - 1 szt.
seler naciowy - 2 łodygi
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
pomidory pelati - 1 puszka
czosnek - 2 ząbki
biała kapusta - 1/4 główki
bulion warzywny - 1 litr
ziemniaki - 4 szt.
biała fasola - 1 puszka
 olej "czosnek i bazylia" - 3 łyżki
sól, pieprz 
Ribollita - toskańska zupa z fasolą

1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Seler naciowy oczyszczamy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy warzywa  przez ok. 3 minuty.

2. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory pelati  i poszatkowaną kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Warzywa zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. 

4. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Gotujemy ok. 20 minut do miękkości marchewki i ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy fasolę i podgrzewamy ok. 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...