środa, 27 października 2021

Sernik na zimno ze śliwkami

Jesień to sezon na śliwki. Wykorzystujemy je głównie do rozmaitych przetworów, a także zjadamy na surowo. Możemy je również dodać do deserów lub ciast. Moja propozycja jest nietypowa - śliwki wykorzystałam do przygotowania sernika na zimno.

Składniki (dla 5-6 osób):

śliwki węgierki - 1 kg
biszkopciki amaretti - 200 g 
miękkie masło - 100g
żelatyna - 3 łyżeczki
twaróg sernikowy - 600 g
jogurt naturalny - 1 kubeczek (180 g)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
cukier - 4 łyżki
śmietana 30% -  1 mały kubeczek
Sernik na zimno ze śliwkami

1.  Masło roztapiamy i studzimy. Biszkopciki amaretti wkładamy do woreczka foliowego (kilka sztuk odkładamy do dekoracji) i rozgniatamy wałkiem. Mieszamy z wystudzonym masłem. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkowo-maślaną wykładamy na dnie formy. Wstawiamy do lodówki.

2. Śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki. Kilka odkładamy do dekoracji, resztę kroimy w drobną kostkę.

3. Twaróg ucieramy z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny.

4. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Łączymy z masą serową.

5. Śmietanę kremówkę ubijamy i razem z pokrojonymi śliwkami dodajemy do masy serowej. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej wcześniej formy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Dekorujemy kawałkami śliwek i ciasteczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...