niedziela, 31 października 2021

Krwawe biszkopciki na Halloween

 Pomysł na słodką halloweenową przekąskę.

Składniki (dla 5-6 osób): 

mąka orkiszowa (lub pszenna) - 50g
mąka ziemniaczana - 25g
jajka - 2 szt.
cukier - 35g
sól - szczypta 
masło do wysmarowania formy
Czerwona polewa:
biała czekolada - 50g
śmietanka 30% - 10ml
czerwony barwnik spożywczy w żelu 
Dodatkowo:
opłatkowe ozdoby 
Krwawe biszkopciki na Halloween
Biszkopciki:

1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i razem miksujemy, stopniowo dodając rozkłócone żółtka.  Następnie dodajemy przesiane mąki i dokładnie mieszamy.

2. Formę na muffinki z płytkimi otworami smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem napełniamy otwory. Jeśli nie mamy formy, ciasto wykładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe ciasteczka. Między ciasteczkami zachowujemy ok. 2 cm odstępy.

3. Piekarnik nagrzewamy do 170 st., wstawiamy formę na środkową półkę i pieczemy ok. 20 minut do zrumienienia. Upieczone ciasteczka odstawiamy na 10 min. do przestudzenia.

Czerwona polewa:

1. Do rondelka wlewamy śmietankę i połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada się roztopi, nie dopuszczając do zagotowania. Gdy czekolada ze śmietaną dokładnie się połączy, dodajemy barwnik spożywczy aż uzyskamy pożądany kolor. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

2. Polewamy ciastka, imitując krwawe smugi. Na wierzchu układamy opłatkowe ozdoby i odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...