środa, 27 października 2021

Zupa Minestrone

Minestrone to pełna warzyw zupa kuchni włoskiej. Przepis można dowolnie modyfikować, dlatego możemy dodać do niej to, co akurat mamy w kuchni.

Składniki (dla 5-6 osób):

mielone mięso drobiowe - 500 g
 seler - kawałek
czosnek - 2 ząbki
cebula - 1 szt.
marchewka - 1 szt.
pietruszka - 1 szt.
fasolka flażoletka - 1 puszka
por - 1 szt.
czerwona papryka - 1 szt.
ziemniaki - 3 szt.
cukinia - 1 szt.
bulion - 2 litry
mąka - 20g
sól, pieprz
suszony tymianek
oregano
oliwa do smażenia
 
Zupa Minestrone

1. W garnku na oliwie podsmażamy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dodajemy posiekany czosnek, por i cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Chwilę razem smażymy.

2. Fasolkę odsączamy z zalewy, selera i paprykę kroimy w kostkę, cukinię obieramy i kroimy w ćwierćplasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do zawartości garnka. Zalewamy bulionem. 

3. Gotujemy do miękkości warzyw.

4. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do zupy. W razie potrzeby doprawiamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...