poniedziałek, 6 stycznia 2025

Choinka z ciasta francuskiego

Szybka do wykonania przekąska z ciasta francuskiego nie tylko na świąteczny stół. Zamiast pesto można użyć dowolnego farszu.
 
Składniki (na 1 szt.):
 
ciasto francuskie - 2 arkusze
tarty żółty ser - 3 łyżki
pesto bazyliowe - 5 łyżek
prażony sezam do posypania 
jajko - 1 szt.
 
Choinka z ciasta francuskiego

Z ciasta wycinamy 2 trójkąty. Jeden trójkąt smarujemy pesto i posypujemy startym serem. Brzegi zlepiamy i nacinamy, tworząc gałązki. Paski skręcamy w świderki. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Ze ścinków wycinamy pień i przyklejamy do choinki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. Pieczemy ok. 20 minut do zrumienienia ciasta. Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Deser z borówkami

 Efektowny deser z "pływającymi" owocami. Składniki (na 5 porcji): borówki amerykańskie - 20 dag galaretka borówkowa - 1 op.  prze...