poniedziałek, 6 stycznia 2025

Jajecznica z papryką i kiełbasą

Jajecznica to szybkie, łatwe i pożywne śniadanie, które cieszy się popularnością wśród dzieci i dorosłych. Umożliwia też szerokie eksperymentowanie ze smakiem i konsystencją. Dobrze smakuje z sałatą, pomidorami i pieczywem tostowym.

Składniki (dla 4-5 osób):

jajka - 9 szt.
kiełbasa - 200 g
cebula - 1 szt.
żółta papryka - 1 szt.
sól, pieprz
masło - 2 łyżki
posiekany szczypiorek
Jajecznica z papryką i kiełbasą

1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Umyty szczypiorek drobno siekamy.

2. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy kiełbasę z cebulą i papryką. Jajka rozkłócamy, dodajemy sól i pieprz,  zalewamy podsmażone składniki. Smażymy, mieszając aż uzyskamy konsystencję, jaką lubimy. Podajemy z sałatą i pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Deser z borówkami

 Efektowny deser z "pływającymi" owocami. Składniki (na 5 porcji): borówki amerykańskie - 20 dag galaretka borówkowa - 1 op.  prze...