poniedziałek, 6 stycznia 2025

Kurczak słodko-kwaśny z ryżem

Słodko-kwaśny kurczak z ryżem to pyszne danie kolacyjne lub obiadowe, które przygotujemy w kilka chwil. 

Składniki (dla 3-4 osób):

filet z kurczaka - 400 g
żółta, czerwona i zielona papryka - po 1 szt.
ogórki słodko-kwaśne - 3 szt.
olej do smażenia
sól, pieprz, curry
ananas - 1 mała puszka
bulion drobiowy - 1 szklanka
ugotowany kolorowy ryż
Kurczak z ryżem

1. Mięso myjemy i kroimy w paski. Posypujemy curry i odstawiamy.

2. Papryki myjemy i razem z ogórkami kroimy w kostkę. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

3. Na patelni lub w woku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy mięso aż się zrumieni. Dodajemy papryki i ogórki. Zalewamy bulionem i dusimy ok. 10 minut. Do mięsa dodajemy osączonego z zalewy i pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszamy i dusimy ok. 15-20 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Deser z borówkami

 Efektowny deser z "pływającymi" owocami. Składniki (na 5 porcji): borówki amerykańskie - 20 dag galaretka borówkowa - 1 op.  prze...