Słodko-kwaśny kurczak z ryżem to pyszne danie kolacyjne lub obiadowe, które przygotujemy w kilka chwil.
Składniki (dla 3-4 osób):
filet z kurczaka - 400 g
żółta, czerwona i zielona papryka - po 1 szt.
ogórki słodko-kwaśne - 3 szt.
olej do smażenia
sól, pieprz, curry
ananas - 1 mała puszka
bulion drobiowy - 1 szklanka
ugotowany kolorowy ryż
1. Mięso myjemy i kroimy w paski. Posypujemy curry i odstawiamy.
2. Papryki myjemy i razem z ogórkami kroimy w kostkę. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
3. Na patelni lub w woku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy mięso aż się zrumieni. Dodajemy papryki i ogórki. Zalewamy bulionem i dusimy ok. 10 minut. Do mięsa dodajemy osączonego z zalewy i pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszamy i dusimy ok. 15-20 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz