poniedziałek, 6 stycznia 2025

Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka to podstawa każdego przyjęcia nie tylko z okazji świąt. Jest smaczna i łatwa do przygotowania a odpowiednio ozdobiona może stanowić ozdobę stołu.

Składniki (dla 4-5 osób):

tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki
jajka ugotowane na twardo - 3 szt.
czerwona fasola - 3 łyżki
kukurydza konserwowa - 3 łyżki 
cebula - 1 szt.
majonez - 4 łyżki
sól, pieprz
pęczek koperku
nasiona granatu - 2 łyżki
 krakersy (opcjonalnie)
Sałatka z tuńczyka

1. Ugotowane na twardo jajka obieramy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Koperek myjemy i dzielimy na mniejsze części.

2. Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem.  Dodajemy jajka, cebulę, osączone kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z majonezem i dokładnie mieszamy.

3. Formę w kształcie wieńca wykładamy folią spożywczą. Wkładamy sałatkę, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem ozdabiamy gałązkami koperku i nasionami granatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Deser śmietankowy z serduszkiem

Jeśli chcecie zaskoczyć bliską osobę, proponuję przygotowanie tego efektownego deseru od serca. Składniki (na 3-4 porcje): galaretka mleczna...