Mięso mielone z aromatycznym sosem to idealna propozycja na sycący obiad. Podałam je z makaronem i gotowaną fasolką, marchewką i bułką tartą z roztopionym masłem, ale świetnie smakuje też z kaszami, ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Suszone grzyby moczymy w pół szklanki wody. Osączamy i kroimy w paski (płyn zachowujemy). Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy.
2. Do mięsa dodajemy jajko, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem, bułkę tartą, połowę cebuli. Dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy niewielkie kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
3. Na rozgrzanym maśle szklimy resztę cebuli, dodajemy pieczarki, grzyby suszone, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wino oraz wodę z moczenia grzybów. Podgrzewamy, aż płyn się zredukuje. Dodajemy śmietanę (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy. Kotlety podajemy z sosem i ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz