poniedziałek, 6 stycznia 2025

Kotlety mielone po myśliwsku

Mięso mielone z aromatycznym sosem to idealna propozycja na sycący obiad. Podałam je z makaronem i gotowaną fasolką, marchewką i bułką tartą z roztopionym masłem, ale świetnie smakuje też z kaszami, ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Składniki (dla 3-4 osób):

mięso mielone - 500 g
suszone grzyby - 30 dag
cebula - 1 szt.
bułka tarta - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
pieczarki - 400 g
czerwone wytrawne wino - 150 ml
śmietana 18% - 200 g (opcjonalnie)
sól, pieprz
majeranek - 1 łyżka
masło klarowane
olej do smażenia
Kotlety mielone po myśliwsku

1. Suszone grzyby moczymy w pół szklanki wody. Osączamy i kroimy w paski (płyn zachowujemy). Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy.

2. Do mięsa dodajemy jajko, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem, bułkę tartą, połowę cebuli. Dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy niewielkie kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

3. Na rozgrzanym maśle szklimy resztę cebuli,  dodajemy pieczarki, grzyby suszone, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wino oraz wodę z moczenia grzybów. Podgrzewamy, aż płyn się zredukuje. Dodajemy śmietanę (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy. Kotlety podajemy z sosem i ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Deser z borówkami

 Efektowny deser z "pływającymi" owocami. Składniki (na 5 porcji): borówki amerykańskie - 20 dag galaretka borówkowa - 1 op.  prze...