poniedziałek, 6 stycznia 2025

Sajgonki z wieprzowiną

Sajgonki z wieprzowiną to pyszny posiłek w azjatyckim stylu. Świetnie smakuje z ryżem i surówką.

Składniki (dla 4-5 osób):

mielona wieprzowina - 500 g
marchewki - 2 szt. 
cebula - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
liście kapusty pekińskiej - 4 szt.
makaron ryżowy - 40 dag
grzyby mun - 3 szt.
sól, pieprz, kumin
ciemny sos sojowy - 2 łyżki
papier ryżowy - 1 op.
olej do smażenia
Sajgonki z wieprzowiną

1. Grzyby mun moczymy do miękkości i drobno kroimy. Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w słupki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy i podsmażamy aż zmieni kolor. Dodajemy ugotowaną marchewkę.

2.  Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Liście kapusty pekińskiej kroimy w paski. Do mięsa dodajemy grzyby, kapustę i makaron. Chwilę razem podsmażamy i doprawiamy sosem sojowym. Odstawiamy do przestygnięcia.

3. Arkusze papieru ryżowego rozkładamy na czystej ściereczce. Do miseczki wlewamy nieco gorącej wody. Czystą gąbkę do szorowania zanurzamy w gorącej wodzie, odciskamy i "szorujemy" arkusze aż zmiękną. Dzięki temu unikniemy sklejania papieru ryżowego.

4. Na arkusze nakładamy farsz i składamy jak krokiety. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ryżem, surówką i sosem chilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Deser z borówkami

 Efektowny deser z "pływającymi" owocami. Składniki (na 5 porcji): borówki amerykańskie - 20 dag galaretka borówkowa - 1 op.  prze...