Sajgonki z wieprzowiną to pyszny posiłek w azjatyckim stylu. Świetnie smakuje z ryżem i surówką.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Grzyby mun moczymy do miękkości i drobno kroimy. Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w słupki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy i podsmażamy aż zmieni kolor. Dodajemy ugotowaną marchewkę.
2. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Liście kapusty pekińskiej kroimy w paski. Do mięsa dodajemy grzyby, kapustę i makaron. Chwilę razem podsmażamy i doprawiamy sosem sojowym. Odstawiamy do przestygnięcia.
3. Arkusze papieru ryżowego rozkładamy na czystej ściereczce. Do miseczki wlewamy nieco gorącej wody. Czystą gąbkę do szorowania zanurzamy w gorącej wodzie, odciskamy i "szorujemy" arkusze aż zmiękną. Dzięki temu unikniemy sklejania papieru ryżowego.
4. Na arkusze nakładamy farsz i składamy jak krokiety. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ryżem, surówką i sosem chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz