poniedziałek, 6 stycznia 2025

Kotlety rybne w korzennym sosie

Kotlety rybne to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych przepisów. Do ich wykonania najbardziej nadają się ryby o jasnym mięsie np. dorsz, łosoś lub wędzone (pstrąg, makrela). Można wykorzystać ryby świeże lub mrożone (trzeba je najpierw rozmrozić i dokładnie osączyć). Najlepiej smakują z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi wzbogacone ulubionymi sosami, które podkreślą ich smak.
 
Składniki (dl 3-4 osób):
 
ryba w płatach (bez ości i skóry) - 50 dag
suszona żurawina - 2 łyżki
pieprz, sól
ugotowana kasza jęczmienna - 10 dag
czosnek - 1 ząbek
jajko
olej roślinny do smażenia
posiekana kolendra
Sos:
czosnek - 1 ząbek
miód - 2 łyżeczki
przyprawa korzenna - 1 łyżeczka
masło - 3 łyżeczki
sok z 1/2 cytryny
wytrawne czerwone wino - 250 ml
powidła śliwkowe - 2 łyżeczki
kilka suszonych śliwek
śmietana 18% - 2 łyżki
Kotlety rybne w korzennym sosie

1. Rybę blendujemy, przekładamy do miski, dodajemy żurawinę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ostudzoną kaszę jęczmienną oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajko i posiekaną kolendrę. Wyrabiamy masę i formujemy niewielkie kotlety. Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.

2. Drugi ząbek czosnku siekamy i podsmażamy na oleju pozostałym po kotletach. Dodajemy łyżeczkę miodu, 2-3 szczypty przyprawy korzennej, łyżeczkę masła i nieco soku z cytryny. Zalewamy czerwonym winem, łączymy z łyżeczką powideł oraz resztą soku z cytryny. Redukujemy sos, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe masło, miód, suszone śliwki, powidła i przyprawę. Mieszamy i podgrzewamy aż sos ponownie się zredukuje. 

 3. Sos wykładamy na talerz, układamy na nim kotlety. Podjemy z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Deser z borówkami

 Efektowny deser z "pływającymi" owocami. Składniki (na 5 porcji): borówki amerykańskie - 20 dag galaretka borówkowa - 1 op.  prze...