1. Rybę blendujemy, przekładamy do miski, dodajemy żurawinę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ostudzoną kaszę jęczmienną oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajko i posiekaną kolendrę. Wyrabiamy masę i formujemy niewielkie kotlety. Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
2. Drugi ząbek czosnku siekamy i podsmażamy na oleju pozostałym po kotletach. Dodajemy łyżeczkę miodu, 2-3 szczypty przyprawy korzennej, łyżeczkę masła i nieco soku z cytryny. Zalewamy czerwonym winem, łączymy z łyżeczką powideł oraz resztą soku z cytryny. Redukujemy sos, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe masło, miód, suszone śliwki, powidła i przyprawę. Mieszamy i podgrzewamy aż sos ponownie się zredukuje.
3. Sos wykładamy na talerz, układamy na nim kotlety. Podjemy z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz