Pielmieni to tradycyjne danie kuchni syberyjskiej i krajów rosyjskojęzycznych. To małe pierożki podawane najczęściej z mięsnym farszem z dodatkiem roztopionego masła lub śmietany. Na Wschodzie te małe pierożki stanowią także dodatek do rosołu. Pielmieni tym różnią się od klasycznych pierogów, że podaje je się wyłącznie ugotowane (nie pieczone lub usmażone, jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnych pierogów).
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Przygotowujemy farsz: cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, studzimy. Cebulę i czosnek przekładamy do miski, dodajemy mięso, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
2. Ciasto: w misce łączymy mąkę z jajkiem, wrzącą wodą, olejem i solą. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy nieco wody, jeśli zbyt mokre - dodajemy mąkę. Ciasto powinno przypominać ciasto pierogowe, ale być nieco bardziej elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki lub foremki wykrawamy kółka.
3. Na każde kółko nakładamy farsz, zlepiamy brzegi, tworząc kształt półksiężyca (jak pierogi). Jeden brzeg półksiężyca przyklejamy do drugiego, tworząc kształt przypominający uszka.
4. Pierożki wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 8-10 minut. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz