Przepis na tani i pyszny obiad dla amatorów dań bezmięsnych.
Składniki (dla 3-4 osób):
kasza gryczana niepalona - 1 szklanka
pieczarki - 400 g
czosnek - 2 ząbki
jajko - 1 szt.
feta - 100 g
bułka tarta - 1 szklanka
sól, pieprz
olej do smażenia
sos grzybowy (opcjonalnie)
1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Osączamy i studzimy. Pieczarki oczyszczamy, siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
2. Kaszę mieszamy z pieczarkami, jajkiem, czosnkiem i pokruszoną fetą. Dodajemy 2/3 bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy z sosem grzybowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz