sobota, 2 listopada 2024

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować.

Składniki (na 12 szt.):

mąka tortowa - 1 szklanka
szczypta soli
cukier - 1/2 szklanki
olej - 3/4 szklanki
jajko - 1 szt.
cukier wanilinowy - 1 op.
kefir - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Krem: 
śmietana 30% - 300 ml
serek mascarpone - 250 g
cukier puder - 1 łyżka
Dodatkowo:
dżem truskawkowy - 3 łyżki
nasiona granatu - 2 łyżki 
Krwawe muffinki z granatem

1. W wysokim naczyniu miksujemy olej z jajkami i cukrem i cukrem wanilinowym.  Do masy dodajemy stopniowo kefir i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając do połączenia składników (nie dłużej).

2. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 25 minut do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

3. Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem.

4. Dżem podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Studzimy. Muffinki dekorujemy kremem, polewamy rozpuszczonym dżemem, posypujemy nasionami granatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...