sobota, 2 listopada 2024

Zupa z solidną wkładką

 Treściwa i rozgrzewająca zupa na zimne jesienne dni.

Składniki (dla 4-5 osób):

wędzone kiełbaski - 25 dag
marchewka - 2 szt.
pietruszka - 1 szt.
mały seler - 1 szt.
ziemniaki - 5 szt.
por - 1/2 szt.
bulion drobiowy - 1,5 litra
czerwona soczewica - 2 łyżki
fasola flażoletka - 1 puszka
sól, pieprz
olej - 1 łyżka
koperek
Zupa z solidną wkładką

1. Kiełbaski kroimy w półplasterki, warzywa obieramy i myjemy. Marchewki, ziemniaki, seler i pietruszkę pokroić w kostkę, por w plasterki.

2. Do garnka wlewamy olej, podgrzewamy, wkładamy pokrojone kiełbaski, smażymy na małym ogniu do wytopienia. Do kiełbasek dodajemy por, pokrojone warzywa i soczewicę. Zalewamy bulionem. Doprawiamy i gotujemy ok. 30 minut (soczewica powinna się rozpaść).

3. Pod koniec gotowania dodajemy osączoną fasolkę. Gotować ok. 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...