Treściwa i rozgrzewająca zupa na zimne jesienne dni.
Składniki (dla 4-5 osób):
wędzone kiełbaski - 25 dag
marchewka - 2 szt.
pietruszka - 1 szt.
mały seler - 1 szt.
ziemniaki - 5 szt.
por - 1/2 szt.
bulion drobiowy - 1,5 litra
czerwona soczewica - 2 łyżki
fasola flażoletka - 1 puszka
sól, pieprz
olej - 1 łyżka
koperek
1. Kiełbaski kroimy w półplasterki, warzywa obieramy i myjemy. Marchewki, ziemniaki, seler i pietruszkę pokroić w kostkę, por w plasterki.
2. Do garnka wlewamy olej, podgrzewamy, wkładamy pokrojone kiełbaski, smażymy na małym ogniu do wytopienia. Do kiełbasek dodajemy por, pokrojone warzywa i soczewicę. Zalewamy bulionem. Doprawiamy i gotujemy ok. 30 minut (soczewica powinna się rozpaść).
3. Pod koniec gotowania dodajemy osączoną fasolkę. Gotować ok. 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz