Proste i szybkie przekąski dla niespodziewanych gości. Przygotujemy je ze składników, które zazwyczaj mamy w lodówce.
Składniki (dla 5-7 osób):
ciasto francuskie - 1 op.
szynka lub inna wędlina - 70 g
starty żółty ser - 100 g
koperek - kilka gałązek
jajko - 1 szt.
śmietana 18% - 50 ml
sól, pieprz
masło do smarowania formy
1. Ciasto lekko rozwałkowujemy. Szklanką o średnicy 8 cm wycinamy 12 kółek.
2. Formę na muffinki smarujemy lekko masłem. Kółka z ciasta wkładamy do otworów, tworząc koszyczki. Nakłuwamy widelcem. Nakładamy posiekaną szynkę i ser.
3. Jajko ubijamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Do każdego "koszyczka" nakładamy po łyżeczce masy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 25 minut. Podajemy na ciepło posypane koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz