Tradycyjne placki ziemniaczane z aromatycznym sosem.
Składniki (dla 4-5 osób):
Ciasto na placki:
1. Przygotowujemy sos: pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w talarki. Podsmażamy na maśle do odparowania.
2. Cebulę obieramy, siekamy, dodajemy do pieczarek, dusimy kilka minut. Dodajemy bulion i gotujemy aż grzyby będą miękkie.
3. Rozrabiamy 1/2 szklanki zimnej wody z mąką i śmietaną. Dodajemy do pieczarek, mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Smażymy placki: ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Osączamy. Dodajemy jajko, mleko i mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem Na rozgrzany olej wkładamy porcje masy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z pieczarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz