sobota, 2 listopada 2024

Placki ziemniaczane z pieczarkami

Tradycyjne placki ziemniaczane z aromatycznym sosem.

 Składniki (dla 4-5 osób):

Ciasto na placki:

ziemniaki - 70 dag
mleko - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
mąka - 1 łyżka
sól, pieprz
masło
 
Sos pieczarkowy:
pieczarki - 20 dag
cebula - 1 szt.
bulion grzybowy - 1,5 szklanki
mąka - 1 łyżka
śmietana 18% - 3 łyżki
sól, pieprz
olej
Placki ziemniaczane z pieczarkami

1. Przygotowujemy sos: pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w talarki. Podsmażamy na maśle do odparowania. 

2. Cebulę obieramy, siekamy, dodajemy do pieczarek, dusimy kilka minut. Dodajemy bulion i gotujemy aż grzyby będą miękkie. 

3. Rozrabiamy 1/2 szklanki zimnej wody z mąką i śmietaną. Dodajemy do pieczarek, mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Smażymy placki: ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Osączamy. Dodajemy jajko, mleko i mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem Na rozgrzany olej wkładamy porcje masy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z pieczarkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...