Propozycja dla dzieci, do potrawy możemy dodać jednak inny makaron lub podać potrawę z ugotowanymi ziemniakami lub kaszą.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kawałki. Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Podsmażamy na oliwie z obu stron.
2. Obraną marchewkę kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Groszek i marchewkę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Soczewicę gotujemy ok. 40 minut. Solimy pod koniec gotowania.
3. Szalotkę obieramy, myjemy, siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy paprykę, passatę, listki bazylii oraz obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Warzywa podgrzewamy ok. 5 minut, mieszając. Do warzyw dodajemy ugotowaną marchewkę, groszek i soczewicę.
4. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.Podajemy z mięsem i warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz